Terug naar hoofdmenu

 

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

 

Waaruit bestaat de crew van de Malmok?

Hoe kom je erop om te gaan varen met je gezin?

Hoe is het nu werkelijk?

Wat doe je nu zo’n hele dag?

Wat mis je van Nederland?

Hoe bevalt het schip je?

Hoe zeil je ’s-nachts?

Heb je wel eens tegenvallers?

Hoe ontwikkelen de kinderen zich; gedragen ze zich zoals verwacht?

Ben je wel eens heel erg bang of bezorgd?

Is het wat je ervan verwacht had?

We hebben zelf ook plannen om te gaan. Hebben jullie nog tips?

 

Waaruit bestaat de crew van de Malmok?

De vaste bemanning bestaat uit:

- Guido Heezen                      (32 jaar)

- Hélène van Engelen             (34 jaar)

- Storm Heezen                      (3 jaar – juni 1998)

- Dide Heezen                        (2 jaar – januari 2000)

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Hoe kom je erop om te gaan varen met je gezin?

Het idee om te gaan zeilen is een paar jaar geleden bij de Sunset Bar op St. Maarten ontstaan. Guido was toen samen met een paar vrienden, waaronder Sidney (zeilt nu met zijn gezin op de Adagio) een regatta aan het varen. Oorspronkelijk wilden we met een paar vrienden enkel de oversteek doen van de Canarische Eilanden naar het Caribisch gebied, maar al snel meldden ook onze vriendin/vrouw zich als opstapper.

 

Daarop voortbordurend, leek het ons natuurlijk heerlijk om als jong gezin te gaan varen. De kinderen zijn nog niet leerplichtig. En als je nu niet gaat, dan ga je de komende 15 tot 20 jaar (middelbare schooltijd van de kinderen) waarschijnlijk ook niet. Dus hebben we beiden in verkort tempo beiden een boot gezocht met als doel in de zomer van 2001 te vertrekken. Een afspraak waar we elkaar aan gehouden hebben.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Hoe is het nu werkelijk?

We krijgen per e-mail vaak de vraag hoe het nu werkelijk is. De verslagen zijn immers een behoorlijk feitelijke en soms ook vlakke weergave van wat er om ons heen gebeurt.

 

In werkelijkheid zijn we gewoon een huishouden aan boord, met ook alle dagelijkse beslommeringen. Hier vallen een heleboel complicerende factoren af, zoals ervaringen op het werk, afspraken met anderen, het creëren van tijd voor elkaar en de kinderen. Ook geeft het leven zo aan boord veel minder stress, aangezien er niemand om 08.00 uur de deur uit moet om de kinderen naar het kinderdagverblijf te brengen enzovoorts. We kunnen tot op grote hoogte bij het moment leven. Als iets vandaag niet lukt of gebeurt, dan regelen we het morgen wel. Kortom: het is inderdaad behoorlijk ongecompliceerd.

 

Wat er wel bijkomt, is de zorg om het schip. Het schip met alles erop en eraan is niet alleen leuk vanuit recreatief oogpunt, maar nu ook je woning. Verder is het een 24-uursbedrijf wat betreft elektriciteitsvoorziening, watervoorziening enzovoorts (zaken die in een huis vanzelfsprekend zijn). Dit wil je dus in topconditie houden.

 

Kortom, waar we ons dagelijks mee bezig houden is:

- Het hebben van een relaxte en leuke tijd

- Het in goede conditie houden van het schip

- Het hebben van plezier met de kinderen en het opvoeden van de kinderen

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Wat doe je nu zo’n hele dag?

Er is een duidelijk verschil tussen zeildagjes en niet-zeildagjes. Zo ongeveer 20% van de dagen zijn dagen waarin je zeilt. Voor de rest ben je in steden, op eilanden of lig je voor anker.

 

Tijdens het zeilen ben je eigenlijk wel de hele dag in de weer. Met name met het schip. Zeiltrim, kleine reparaties en onderhoud enzovoorts. De rest van de tijd ben je dan met “het huishouden” bezig. Te weinig tijd hou je over voor het lezen van een boek of het hebben van tijd voor je zelf.

 

Tijdens het in de haven en voor anker liggen, doe je eigenlijk heel weinig op een dag, zeker als je in de buurt bent van vrienden en bekenden. Dan zwem je een beetje, lees je een boekje, ga je wat boodschappen doen en kom je er achter dat je toch vaak wel vrij vroeg start met borrelen. Ook trek je je wel eens een dagje terug en ga je lekker boeken lezen of een webpagina of mail schrijven, terwijl de kinderen wat aanklooien met een badje, met het strand of met andere kinderen.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Wat mis je van Nederland?

In de eerste plaats, het klinkt cliché: familie en goede vrienden. Als afgeleide hiervan missen we de feestjes, de etentjes en de borrels. Ze lijken veel leuker nu we ver weg zijn. Verder missen we een heel klein beetje de seizoenen, maar een dagje sneeuw of ijs is ook wel weer voldoende hoor! Daarnaast missen we natuurlijk wat domme, primaire dingen zoals een broodje kroket, oude kaas en bruin brood, wat buiten Nederland vrijwel nergens te krijgen is. Overigens valt dit ook wel mee, want toch wel veel “afgeleide producten” zijn onderweg te krijgen. Ook kunnen opstappers vaak wat meenemen.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Hoe bevalt het schip je?

Het schip bevalt ons meer dan goed. Allereerst is de uitrusting van het schip is zeer compleet. Het is wat dat betreft echt een woning op zee en in de haven. We zijn volledig autarkisch en kunnen met alleen diesel (waarvan we 1.200 liter aan boord hebben) behoorlijk lang overleven. We kunnen met de generator (dieselgenerator, wind- of sleepgenerator) zelf stroom maken. We hebben 220V, 24V en 12V aan boord. We kunnen met de watermaker uit zeewater zoet water maken. Verder ontberen we in vergelijking met een gemiddelde woning vrij weinig. Aan boord zijn 3 hutten en 1 grote ownerscabine, een deksalon, een eethoek bij de keuken, 2 douches (met warm water), 2 toiletten, keuken met magnetron/heteluchtoven, gasoven, koelkast, vrieskist, wasmachine, 2 stereoinstallaties, televisie, videorecorder, 2 computers (laptop en PC), sateliettelefoon etc etc. Technisch is hij ook goed doordacht en een heleboel zaken zijn meervoudig uitgerust (we hebben 3 dezelfde koelkasten, 3 dezelfde dieselpompen, 4 dezelfde douchepompen, 2 stuurautomaten et cetera), waardoor je altijd zaken kunt uitwisselen als dat nodig mocht blijken.

 

De deksalon bevalt ons zeer goed. Dit stelt ons in staat om ook binnen de boot goed te bezeilen, terwijl we volledig uitzicht over zee hebben (wat je een gerust gevoel geeft omdat je alles overziet en je bovendien ongevoeliger maakt voor zeeziekte). Met name als het regent is het ideaal, maar verder ook om een hazeslaapje te doen tijdens het zeilen in de nacht of rustig een boek te lezen als het wat harder waait of regent.

 

Over de lengte van de boot hadden we nooit zo nagedacht. Deze (15,80 cm) vinden we, nu we wat langer op reis zijn, ideaal. Een kortere boot zal niet alle ruimte en uitrusting kunnen bevatten die we nu aan boord hebben. Aan de andere kant is het schip net kort genoeg om nog in een ligplaats te passen van de haven, zonder dat je van te voren alle havens af moet bellen of er nog plaats is. De meeste havens hebben namelijk voldoende plek voor boten tot zo’n 15 meter en met een maatje net iets groter dan dat, wordt er ook nog wel altijd een plekje gevonden.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Hoe zeil je ’s-nachts?

Dit is grotendeels afhankelijk van het 1) de drukte onderweg, 2) het weer en 3) de lengte van de tocht. In deze volgorde. Als het druk is onderweg met ander scheepvaartverkeer, slaap je doorgaans weinig. Een goed voorbeeld hiervan is het Engels Kanaal of de Golf van Gibraltar. Als het rustig is qua scheepvaartverkeer en je weet zeker (radar en visueel) dat er in een straal van zo’n 10 tot 20 mijl niks om je heen zit, dan kun je slapen, ook al is het slecht weer. Het schip ploegt zich er wel doorheen. Hoewel, tijdens slecht weer slaap je aanzienlijk lichter en ben je aanzienlijk meer op je qui-vive dan wanneer het mooi weer is. Je luistert (altijd overigens) zeer sterk naar alle geluiden en als je iets gek hoort, ga je direct op onderzoek uit.

 

In alle omstandigheden kun je rusten tijdens de wacht ’s nachts. Bij kortere tochten en drukker scheepvaartverkeer bestaat deze rustperiode doorgaans uit de snooze-interval van een wekker (8 minuten). Bij langere tochten met vaak ook minder scheepvaartverkeer kan deze rustperiode bestaan uit zo’n 20 tot 30 minuten. Een periode waarin je dan ook echt slaapt.

 

Het instellen van een radaralarm (het alarm gaat af wanneer er een object dichter dan XX mijl bij je in de buurt komt) is ook mogelijk, hoewel het heel moeilijk is om het goed in te stellen. Vaak wil je namelijk ook buien/squalls opmerken op je radar, waardoor je regen niet helemaal onderdrukt. Dat is een vrij gevoelige instelling, waardoor je iedere keer vals alarm creëert als je de radar hiernaast op radaralarm zet. Kortom: het is een mooi principe, maar bij ons werkt het in de praktijk maar matig.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Heb je wel eens tegenvallers?

Natuurlijk. Het leven is niet één groot feest. Als er bijvoorbeeld iets kapot gaat, dan is dat vervelend. Duidelijke zaken, zoals het knappen van een lijntje, het breken van een zeillat of het stukgaan van iets omdat je er zelf stom mee om bent gegaan, zijn zeer goed te accepteren. Lastiger wordt het, wanneer zaken “ineens” kapot gaan. Een goed voorbeeld hiervan is de sateliettelefoon tijdens onze Atlantische oversteek. Deze stopt er ineens mee, zonder aanwijsbare oorzaak. Dat is dan echt een reden om een paar uur of zelfs een dag volledig uit je humeur te raken.

 

Ook hebben we wel eens morele tegenvallers. Als je met depressief weer Barbados aanvaart en je ziet vervolgens geen enkele bekende op de plek liggen die je had verwacht, dan kan dat wel eens tegenvallen. Je had je de aankomst immers mooier en aanzienlijk euforistischer voorgesteld.

 

Eigenlijk zijn deze tegenvallers allemaal zeer relatief en gelukkig zien we dat ook wel in, vrij snel nadat we de tegenvaller hebben gehad. We zijn jong, zeilen een mooie tocht op een fijn schip en zijn allemaal gezond. Het klinkt zeer cliché, maar we nemen dat maar wel even voor vanzelfsprekend aan.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Hoe ontwikkelen de kinderen zich; gedragen ze zich zoals verwacht?

Het hebben van beide ouders continu in de buurt is heel lekker voor de kinderen, merken we. Voor Storm is deze reis het beste wat hem kan overkomen. Dit is heel duidelijk. Hij geniet met volle teugen en beseft ook heel goed, dat dit voor hem één hele grote vakantie, één heel groot feest is. Bij Dide is het minder duidelijk. Ze weet niet beter dan dit leventje aan boord, maar ontwikkelt zich bijzonder goed en geniet zichtbaar van alles.

 

Op zee gedragen de kinderen zich toch wel anders dan aan de wal. Ze krijgen een heel ander ritme, met name bij meerdaagse tochten, waar ze toch ook vaak ’s nachts één of meerdere keren wakker worden en ze je gezelschap houden bij de wacht. Ze zijn zich dan best bewust van wat wel en niet mag en wanneer ze even moeten stoppen met aandacht vragen, omdat er bijvoorbeeld gereefd moet worden of overstag wordt gegaan.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Ben je wel eens heel erg bang of bezorgd?

Dit komt weinig voor. Vreemd genoeg vinden dit soort momenten alleen aan de wal plaats, als één van ons te lang wegblijft van het doen van een boodschap of zo. Of als we rare verhalen horen over criminaliteit op een eiland. Op zee ontstaat er wel eens lichte paniek als het weer ineens omslaat, als het ineens hard gaat waaien of ook andersom, als de harde wind ineens helemaal wegvalt. Maar we hebben dan absoluut geen zorgen of het schip het wel houdt. Wel vinden we het varen met de dinghy in het donker vervelend, zeker als er meer dan een vlakke zee is, of als de boot ver weg ligt. Je bent in zo’n dinghy toch wel redelijk kwetsbaar.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

Is het wat je ervan verwacht had?

Je weet eigenlijk niet echt wat je ervan moet verwachten. Enerzijds is het natuurlijk helemaal wat je ervan verwacht, qua tijd die je hebt, relaxedheid en lekker je gang gaan. Aan de andere kant is het niet zo avontuurlijk zoals je je misschien voorstelt. Je bent natuurlijk ook in een omgeving waarin zo’n beetje iedereen die je tegenkomt ongeveer hetzelfde doet. Het zeilende wereldje is wat dat betreft natuurlijk best wel beperkt. We kunnen ons nu niet voorstellen dat je dit tien jaar achter elkaar gaat doen. Volgens ons zou je dan behoorlijk het zicht op de realiteit verliezen.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu

 

 

We hebben zelf ook plannen om te gaan. Hebben jullie nog tips?

We ontvangen veel mailtjes van mensen die zelf ook op reis gaan. Vaak met hele praktische vragen over uitrusting enzo. De antwoorden hebben we gebundeld en kun je zien door hierop te drukken. We hebben lang getwijfeld of we dit zouden “publiceren” omdat een deel van de lol natuurlijk ook is om overal zelf achter te komen. Verder willen we absoluut niet betweterig overkomen, aangezien we zelf niet uitblinken in voorbereiding (op 1 juli kregen we ons schip, op 19 juli zijn we de haven van IJmuiden uitgevaren). Maar in deze opsomming krijg je een beeld van de antwoorden die we geven op veelgestelde vragen.

 

Terug naar vragen

Terug naar hoofdmenu